Colectare deseuri hartie carton Bucuresti si Ilfov
Desi tehnologia ne ajunge din urma, cum s-ar spune, si pe zi ce trece inlocuim ceea ce este clasic cu diverse gadget-uri si dispozitive electronice, consumul de hartie si carton nu este in scadere cum s-ar crede iar deseurile rezultate ating un numar coplesitor si ingrijorator.
Desi in multe situatii ne-am adaptat la era tehnologiei si apelam cu incredere la diverse alternative ale clasicului “pix si hartie”, nu este suficient pentru a diminua numarul deseurilor care provin din consumul de hartie si carton.
Pentru a intelege efectele nocive ale acestor deseuri asupra mediului inconjurator si beneficiile reciclarii, trebuie sa incepem cu partea de colectare deseuri hartie carton careia trebuie sa ii dam ceva mai multa importanta.
Ce reprezinta partea de colectare deseuri hartie carton?
Orice tip de reciclare incepe cu partea de colectare selectiva a deseurilor din propria gospodarie. In acest caz, procesul de reciclare debuteaza cu partea de colectare deseuri hartie carton.
Inainte de toate trebuie sa cunoastem principalele motive care ne indeamna sa reciclam. In primul rand, suntem obligati prin lege sa colectam in mod selectiv deseurile din locuinta proprie, in caz contrat autoritatile sunt indreptatite sa emita amenzi.
Mai mult decat atat, autoritatile ne pun la dispozitie resursele necesare colectarii deseurilor, si anume ne dau in custodie containere de profil pentru a executa in mod corect aceasta parte din procesul de reciclare. In ceea ce priveste hartia si cartonul, pentru acestea este destinat un singur container, asadar, cele doua se colecteaza impreuna.
Un alt aspect important este legat de mediul inconjurator care este afectat in mod direct de aceste deseuri care ajung fie in natura, fie in depozitele destinate deseurilor, de unde ajung tot in mediul natural in urma supraaglomerarii acestor depozite.
In momentul in care deseurile si reziduurile ajung in mediul natural, ele au un efect dezastruos asupra acestuia fiindca durata de descompunere a acestora este de oridinul zicilor, sutelor sau chiar miilor de ani. Ajunse in mediul inconjurator, deseurile degradeaza calitatea solului, a apelor si a aerului care oricum este din ce in ce mai slaba.
Cand vorbim despre beneficiile reciclarii, trebuie sa luam in calcul si nevoia de materie prima, nu doar efectele deseurilor asupra naturii. Asadar, pentru obtinerea hartiei si a cartonului, avem nevoie de materie prima, mai exact de lemn.
Cererea de lemn pentru productia celor doua materiale indispensabile, afecteaza in mod direct padurile, aparand fenomenul numit “despadurire” care in timp duce la scaderea calitatii aerului, la suruparea solului si nu in ultimul rand, prin defrisare, in mod indirect, sunt afectate habitatele naturale ale animalelor si se poate ajunge chiar si la vatamarea acestora.
Un alt benefeciu al reciclarii este legat de resursele naturale care sunt economisite, fiindca productia din materie prima este mult mai costisitoare si mai consumatoare de apa si energie decat reciclarea.
Asadar, prin reciclare, in timp contribuim la cresterea economiei comunitatii sau chiar a tarii.
Revenind la partea de colectare deseuri hartie carton, atunci cand incepem acest proces trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante pentru a colecta deseurile in mod corect si pentru a nu ingreuna procesul propriu-zis de reciclare.
In ceea ce priveste hartia, trebuie sa tinem cont de integritatea acesteia. Nu se accepta pentru reciclare hartia mototolita si cea patata cu lichide sau reziduuri de mancare.
In schimb, cand colectam cartonul, nu trebuie sa ne asiguram ca integritatea acestuia nu este afectata, din contra, este de preferat sa il pliam pentru a nu ocupa mult spatiu in containerul destinat acestuia. Totusi, trebuie sa ne asiguram ca deseurile sunt uscate si nu contin urme de mancare sau pete de grasime.
Deseuri hartie/carton eligibile pentru reciclare
Hartie:
– hartia pentru imprimanta;
– hartia de impachetat neplastifiata;
– reviste;
– ziare;
– caiete;
– plicuri;
– brosuri.
Carton:
– carton neplastifiat provenit de la diverse colete;
– suportul pentru pahare de cafea;
– cutii de pizza;
– cutii de paste sau cereale neplastfiate.
Nu se recicleaza:
– hartia mototolita;
– cartonul/hartia contaminat/a cu reziduuri de mancare sau diverse substante chimice (vopsea);
– bonurile fiscale;
– hartia de impachetat lucioasa;
– cartonul pastifiat.
Dupa ce am efectuat partea de colectare deseuri hartie carton impreuna, in acelasi container de profil, tot ce trebuie sa mai face este sa ne asiguram ca suntem disponibili in momentul ridicarii deseurilor sau sa le oferim acces la containere agentilor de la salubritate care sunt responsabili cu ridicarea.
Ce urmeaza dupa partea de colectare deseuri hartie carton?
Dupa ce noi ne-am facut datoria civica si am incheiat procesul de colectare deseuri hartie carton, urmeaza ca autoritatile sa isi inceapa activitatea prin ridicarea deseurilor continuand cu transportarea acestora catre reciclator.
Odata ajunse la reciclator, incepe procesul e de tehnologic de reciclare a deseurilor din hartie si carton. Acesta incepe prin sortarea deseurilor, mai exact, deseurile sunt impartite in 3 categorii: hartie de inalta calitate (hartia pentru imprimanta), hartie de calitate medie si cea de calitate inferioara (din acesta ultima categorie face parte hartia maro de impachetat si cartonul).
Dupa sortarea deseurilor, urmeaza indepartarea impuritatilor, mai exact, in cazul hartiei se indeparteaza capsele metalice iar in cazul cartonului, bucati de sfoara sau diverse corpuri straine care ingreuneaza procesul de reciclare.
Indepartarea impuritatilor este urmata de maruntirea deseurilor, apoi se adauga o cantitate de apa si diverse substante iar prin amestecare rezulta o pulpa. Aceasta din urma este presata pentntru a indeparta excesul de apa, apoi rezultatul se indinde pentru a forma o pelicula subtire. Dupa uscare se obtine hartia in forma pe care o cunoastem noi si cartonul pentru impachetat.
Reutilizarea deseurilor din hartie si carton
Inainte de a apela la recialre si de a efectua procesul de colectare deseuri hartie carton, putem sa optam cu incredere la reutilizarea deseurilor din propria locuinta.
Luam in calcul aceasta optiune fiindca si reciclarea are limitele sale. In ceea ce priveste hartia, aceasta se poate recicla pana la maxim 7 ori (hartia de calitate superioara) fara a-si pierde din propietati.
Aceasta varianta de valorificare a deseurilor poate prelungi durata de viata a acestora, insa trebuie sa tinem cont ca in cazul in care refolosirea deseurilor presupune contaminarea acestora cu diverse deseuri sau adezivi, acestea nu vor mai fi considerate eligibile pentru reciclare, ci vor devenni deseuri menaje si vor fi colectate in mod corespunzator si depozitate in containerul destinat deseurilor menajere.
Cartonul a devenit un material preferat pentru impachetare si din ce in ce mai cautat, odata cu cresterea si dezvoltarea comertului din mediul online. Se prefera cartonul fiindca acesta este usor de transportat si ofera siguranta si protectie continutului. Desi un material indispensabil, deseurile rezultate in urma consumului de carton atinge cifre ingrijoratoare.
Pentru a prelungi durata de viata a acestuia este de preferat sa facem economie in ceea ce priveste cartonul, mai exact, putem sa pastra cutiile pe care le procuram fie in urma comenzilor online, fie prin cumparaturile fizice.
Pastrarea cutiile va fi in avatajul nostru atunci cand avem nevoie sa transportam obiecte in siguranta sau in cazul in care dorim sa ne mutam si desigur, prin refolosire prelungim durata de viata a acestora. Dupa refolosirea cutiilor din carton in acest scop, putem sa apelam ulterior si la recialre fiindca acestea nu au fost contaminate in urma reutilizarii.
Dintr-o cutie de carton ingusta si ceva mai inalta putem sa improvizam un container de recilare a deseurilor din hartie pe care il putem personaliza dupa bunul plac, si pe care sa lipim mesaje care incurajeaza reciclareea si comportamente prietenoase cu mediul. In acest caz, daca apelam la personalizare prin vopsea, sau adezivi, cartonul devine deseu menajer.
In cazul in care consideram ca suntem ceva mai indemanatici, din carton putem sa construim un loc de joaca pentru pisici. Mai mult decat atat, putem sa confectionam un cort de interior din carton pe care il vom personaliza pe gustul nostru. In acest caz, in interiorul cortului putem sa adaugam luminite, perne si paturi si vom obtine un loc perfect pentru relaxare, citit, ascultat muzica sau chiar si pentru odihna.
Hartia este un material versatil si o sursa inepuizabila de inspiratie cand vine vorba de reutilizare.
Revistele si ziarele vechi le putem folosi pentru impachetarea cadourilor, in acest mod ecconomisim hartia de impachetat lucioasa care nu este eligibila pentru reciclare.
De asemenea, cu pagini de reviste/ziare sau coli de hartie putem sa imbracam copertile vechi si uzate ale cartilor preferate pentru a le proteja si pentru a le reimprospata aspectul.
Aceste doua variante de refolosire a hartiei nu afecteaza integritatea acesteia si se poate recicla ulterior.
O alta modalitate de reutilizare a hartiei este reprezentata de acoperirea suprafetei mobilierului cu bucati de hartie (putem sa folosim chiar si carton) atunci cand renovam pentru a-l protaja de pete de vopsea.
Din hartie putem sa confectionam origami, ceea ce ii va incanta pe cei mici dar si pe cei mari.
Tot din hartie putem sa obtinem cu usurinta decoratiuni de Craciun sau decoratii pentru zilele de nastere. Mai mult decat atat, putem sa obtinem coifuri din hartie pentru diverse evenimente.
Aceste ultime metode de refolosire a hartiei presupun contaminarea acesteia si nu va mai fi eligibila pentru reciclare.