Valorificare deseu maculatura

Valorificare deseu maculatura

 

Avand in vedere ca ne aflam in era digitala si gadget-urile ne ajuta sa inlocuim diverse metode clasice, ne-am fi asteptat ca numarul deseurilor din hartie si carton sa scada considerabil, insa se intampla opusul, numarul deseurilor din hartie a atins cote ingrijoratoare. 

Asadar, suntem obligati sa gasim modalitati de valorificare maculatura pentru a economisi resurse naturale si materie prima, pentru a proteja mediul inconjurator si habitatele animalelor, pentru a evita ca deseurile sa ajunga la gropile de gunoi dar si evitarea supraaglomerarii depozitelor de deseuri care isi ating limita in ritm alert.

 

Strategii de valorificare maculatura

 

Pentru a diminua numarul deseurilor de hartie, exista mai multe modalitati de valorificare maculatura la carre putem sa apelam cu incredere. 

Asadar, in ceea ce priveste maculatura, valorificarea incepe cu partea de colectare selectiva a deseurilor, care este comuna in cazul tuturor deseurilor. Una dintre cele mai importante strategii de valorificare maculatura este reciclarea, insa daca apelam la reducerea consumului sau la reutilizare, nu este absolut deloc gresit, fiindca si acestea doua din urma fac parte din procesul de valorificare maculatura.

 

Valorificare maculatura prin reducerea consumului

 

Desi, probabil se considera ca o coala de hartie economisita nu face diferenta, este total gresit, fiindca fiecare bucata de hartie pe care o economisim este un pas spre evitarea poluarii. 

Asadar, reducerea consumului este una dintre modalitatile de valorificare maculatura pe care o putem pune in practica cel mai usor. 

Reducerea consumului este un comportament care se invata prin autoeducare si care necesita timp doar pentru formarea obiceiului, in schimb nu este consumator de timp.

Una dintre modalitatile cele mai simple de reducere a consumului de hartie este sa inlocuim metoda clasica hartie pix cu unul dintre dispozitivele la care avem acces atat de usor in zilele noastre. 

De exemplu, atunci cand mergem la cumparaturi este important sa realizam o lista de cumparaturi tot in ideea de reducere a consumului, pentru a controla impulsul de a adauga in cos produse care nu sunt cu adevarat necesare. 

Pentru a economisi hartie in aceasta situatie, putem sa realizam lista de cumparaturi pe telefonul mobil sau pe o tableta. 

Desigur, lista de cumparaturi realizata pe telefonul personal este una dintre cele mai utile modalitati de reducere a consumului de hartie. Mai mult decat atat, este o metoda mult mai practica, iar sansele sa uitam lista acasa sau sa o ratacim, sunt mult mai mici. 

O alta medoda de a economisi maculatura este sa inlocuim scrisul clasic pe hartie cu cel la laptop sau pe tableta. De exemplu, atunci cand facem un curs care necesita rezolvarea unor exercitii, este mai practic sa le rezolvam digital si in acest mod economisim hartie. 

De asemenea, atunci cand avem nevoie sa printam un text sau un document, este necesar sa ne asiguram ca este corect si ca nu vom risipi hartie prin alte incercari de printare. 

Mai mult decat atat, daca este posibil si documentul/textul respectiv se poate printa fata-verso este ideal sa optam pentru aceasta varianta pentru a economisi hartie.

Asadar, reducerea hartiei este o strategie usor de pus in aplicare si care nu este consumatoare de timp. 

 

Valorificare maculatura prin reutilizare

 

Reducerea consumului este o strategie viabila si usor de pus in practica, insa nu este suficient doar sa economisim, asa ca reutilizarea vine in completarea strategiei anterioare. 

Probabil ca daca nu suntem obisnuiti cu astfel de practici, este complicat sa avem idei de refolosire, insa ne putem ajuta de faptul ca traim in era digitala si sa apelam la mediul online care este o sursa inepuizabila cand vine vorba de practici de reutilizare a diverselor tipuri de deseuri. 

Asadar, reutilizarea maculaturii nu tine doar de indemanare si de creativitate. Putem sa refolosim hartia deja utilizata in mai diverse moduri. 

De exemplu, o modalitate simpla de a reutiliza hartia este atunci cand renovam pentru a proteja mobilierul de petele eventuale provocate de vopsea. In aceasta situatie, putem sa ne folosim de pagini din reviste sau din ziare si sa acoperim suprafata mobilierului. Desigur, dupa aceasta intrebuintare, maculatura folosita nu va mai fi eligibila pentru reciclare si va fi depozitata in containerul special pentru deseurile menajere. 

O alta modalitate de reutilizare a maculaturii fara a implica indemanarea si creativitatea, este folosirea paginilor din ziar, reviste sau orice alt tip de hartie uzata pentru a proteja interiorul sertarelor mobilierului de bucatarie. Pentru a evita deteriorarea lemnului din interiorul sertarelor unde se tin tacamurile, putem sa apelam la acest truc si sa punem in fiecare sertar cate o bucata de hartie, asa va fi protejata suprafata impotriva zgarieturilor. 

Acestea doua sunt cele mai comune si mai simple modalitati de valorificare maculatura prin reutilizare, insa cu putina creativitate si indemanare putem sa obtinem diverse obiecte din deseuri de hartie. 

Una dintre cele mai simple si utile modalitati de reutilizare a maculaturii care implica un grad redus de indemanare si de creativitate este confectionarea unor coperti noi pentru cartile uzate. Asadar, daca copertile cartlor din biblioteca sunt deteriorate, putem sa confectionam unele noi cu care sa le imbracam pe cele vechi. Acestea se pot realiza din pagini de ziare sau de reviste si vor avea dublu scop, improspatarea aspectului cartilor dar si protejarea acestora, in acest fel, rezistand mai mult in timp. 

O alta modalitate de a valorifica maculatura este prin confectionarea decoratiilor pentru bradul de Craciun din deseuri de hartie. Cu putina indemanare putem sa obtinem stelute, brazi si orice forma dorim din diverse bucati de hartie utilizata deja dar a carei integritate este pastrata. Pentru obtinerea decoratiilor de Craciun avem nevoie doar de o foarfeca si cateva bucati de ata sau sfoara.

Mai mult decat atat, din pagini de ziar sau de reviste putem sa animam diverse evenimente precum zilele de nastere, confectionand coifuri din deseuri de hartie. Tot ce avem nevoie gasim cu siguranta prin casa: foarfeca, lipici (sau orice tip de adeziv) si elastic.

Tot in acest sens, pentru a evita folosirea hartiei de impachetat plastifiata, putem sa apelam la deseuri de hartie atunci cand dorim sa impachetam un cadou pentru diverse evenimente. Astfel cadoul va avea o nota de originalitate si vom economisi hartie. 

Asadar, exista nenumarate modalitati de reutilizare a hartiei prin care putem sa valorificam maculatura utilizata deja. 

 

Valorificare maculatura prin reciclare

 

Una dintre cele mai eficiente strategii de valorificare maculatura este fara indoiala reciclarea. 

Reciclarea deseurilor de hartie este un proces tehnologic, insa pana a ajunge la procesul propriu-zis, sunt cativa pasi pe care trebuie sa ii urmam.

In primul rand, procesul de reciclare incepe ca in cazul oricarui tip de deseu, de la partea de colectare selectiva. 

In acest sens, trebuie sa stim ca avem obligatia sa colectam selectiv deseurile din propria gospodarie, conform legislatiei in vigoare. In caz contrar, riscam sa fim sanctionati prin amenzi. 

Asadar, autoritatile ne dau in custodie containere de profil destinate unor tipuri de deseuri, printre care si hartie/carton. In acest container trebuie sa ne asiguram ca ajung doar deseurile eligibile pentru reciclare. Pentru a realiza corect partea de colectare selectiva trebuie sa stim ce anume se depoziteaza si ce nu in containerul specific hartiei si cartonului.

Deseuri hartie si carton eligibile pentru reciclare:

  • hartie pentru imprimanta;
  • plicuri din hartie;
  • hartie de impachetat neplastifiata;
  • reviste cu pagini lucioase;
  • ziare;
  • caiete;
  • bucati de carton;
  • pahare din hartie neplatifiate;
  • suport de pahare din carton;
  • cutii de cereale sau paste din carton neplastifiat.

Deseuri din hartie si carton care nu sunt acceptate pentru reciclare:

  • servetelele din hartie care prin utilizare se deterioreaza;
  • hartie patata cu lichide sau cu reziduuri de mancare;
  • bouri fiscale;
  • hartie de impachetat lucioasa.

Asadar, dupa colectarea deseurilor din hartie, urmeaza ca ele sa fie ridicate de la domiciliu ceea ce inseamna ca trebuie sa oferim acces la containere agentilor de la salubritate in ziua prestabilita ridicarii.

Dupa ridicarea deseurilor, urmeaza trasportarea acestora catre reciclator. Ajunse la punctul de reciclare deseurile sunt sortate in functie de calitate in: hartie cu calitate redusa (cartonul si hartia de impachetat nelucioasa de culoare maron) , hartie cu calitate medie si hartie cu calitate superioara (hartia pentru imprimanta). Se face aceasta sortare fiindca maculatura/cartonul are limite in ceea ce priveste reciclarea, cartonul se poate recicla doar pana la 4 ori, apoi isi pierde din proprietati, iar haria cu  calitate superioara se poate recicla pana la 7 ori fara a-si pierde din calitate.

Dupa acesta categorisire, urmeaza indepartarea impuritatilor precum capsele si sinele metalice care se pot intalni in maculatura, sau diverse legaturi din sfoara si adezivi care se pot gasi in deseurile de carton.

Asadar, se indeparteaza toate impuritatile intalnite apoi urmeaza maruntirea deseurilor. Urmatorul pas este adaugarea apei si a anumitor substante in vederea obtinerii unei pulpe. Rezultatul obtinut este intins pentru a forma o pelicula subtire, apoi se preseaza pentru a elimina surplusul de apa si se lasa la uscat. 

Produsul final este fie hartie, fie carton gata de ditribuit in vederea vanzarii.

 

Asadar, valorificare maculaturii este un proces complex care presupune urmarirea mai multor pasi, insa este benefica pentru mediul inconjurator, pentru protejarea resurselor naturale, in acest caz, protejarea padurilor, dar si a habitatelor naturale ale animalelor.